Няма да се въвеждат ограничителни мерки срещу COVID-19 за пристигащи от Китай в България, тъй като не се очаква промяна в епидемичната обстановка в държавите членки на ЕС, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Оттам посочват, че въпреки значителното увеличение на заразените в азиатската държава, не се очаква това да повлияе на епидемичната ситуация в европейските държави, предвид по-високия имунитет на населението и смяната на вариантите на вируса в тези държави.

От здравното министерство се позовават на данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които вариантите на COVID-19, циркулиращи в Китай, вече се разпространяват в ЕС, но не са предизвикателство за населението.

От здравното министерството припомнят препоръките на Европейската комисия към хората, пътуващи до азиатската държава и тези, които идват оттам, да мият редовно ръцете си, да спазват дистанция и да носят защитни маски.

Желателно е при пътуване от Китай до ЕС всички да носят маски от висок клас, а завърналите се, които проявят симптоми на Ковид в рамките на 10-14 дни, да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ. Отбелязва се и значението на ваксинацията като мярка за контрол на заболяването.