България отбелязва напредък в доклада на Freedom house "Страни в преход 2024". Това каза Димитър Марков, директор на Правна програма към Центъра за изследване на демокрацията, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Държавите в доклада са разделени на 4 типа – консолидирани демокрации, полу-консолидирани, хибридни режими и авторитарни режими. "България се намира в категорията полу-консолидирани демокрации. Консолидираните демокрации обхващат балтийските държави, част от държавите от Централна Европа. Ние, заедно с още 3 държави, сме във втората група. Зад  нас остават някои проблеми страни от ЕС като Унгария, където демокрацията е в криза.

Бившите социалистически републики са в последната група на авторитарните режими. Ние сме далеч напред от тях, но има върху какво да се работи. Само 5 държави са отбелязали напредък по тези критерии и България е една от тях, макар напредъкът да е минимален“, даде още подробности за доклада Марков.

Критериите, които Freedom house използва за измерване нивата на демокрация, са политическата свобода и честните избори, съдебната система, обективността на медиите, свободата на словото. "Те обхващат проблемните области в държавите в преход. В последното издание на доклада в него попадат всички държави от бившия Социалистически блок“, каза още Марков.

Според доклада, това се дължи на реформата в съдебната власт – документът цитира два важни факти – освобождаването на главния прокурор Иван Гешев и измененията в Конституцията, които повишават независимостта на съдебната власт, смятат авторите.

"Честотата на изборите не е показател за работещи демокрация – показател е тяхната честност и обективни резултати. Докладът отчита, че политическата нестабилност пречи на укрепването на демокрацията“, уточни Марков.

Хибридните режими означават режими във висок риск от преминаване към авторитаризъм. В тях демокртичните фактори са привидно налице, но манипулацията на вота, купуването на гласове стоят зад фасадата, уточни експертът. "Тези държави съчетават работеща демокрация с много големи проблеми на авторитерните режими. В тази група са Унгария, Сърбия, Черна Гора, Северна Македония, Украйна и Албания“, каза още Димитър Марков.

България географски се намира близо до т.нар. авторитарни режими и това трябва да ни държи нащрек, смята събеседникът. Рисковете да има глобалното противопоставяне между развити демократични режими и авторитаризъм нарастват в световен мащаб, заключи той.