България има пълна подкрепа за присъединяването към еврозоната от председателя на Еврогрупата, а това може да се случи още през следващата година, ако бъде овладяна инфлацията. Това заяви Паскал Донахю, който е на посещение у нас. Той е председател на Еврогрупата - заседание на министрите на финансите на държавите, които са част от Еврозоната.

"Аз силно вярвам, че присъединяването към еврозоната през 2025 година е възможна. Въпросът е кога България ще се присъедини към еврозоната, а вече н стои въпросът дали България ще се присъедини към еврозоната", заяви Донахю. 

Той очерта ползите, които България би извляка, ако се присъедини към еврозоната. 

"За хората в България трябва да кажа, че съм убеден, че жизненият стандарт, перспективите за развитие, доходите ще бъдат по-добри, когато еврото стане ваша валута. За тези, които са от бизнес общността, вашата възможност за търговия ще постигне растеж. Еврото ще бъде добре и за вашата търговия, и за вашата работа", заяви Донахю.

Той подчерта, че въвеждането на еврото позволява търговията и туризмът да се развиват, а с това да се забележи скок в икономическите показатели. 

"Искам да отбележа огромните усилия, които България прави, за да се присъедини към еврозоната. Обещавам да продължавам да работя заедно с вас по този път. Знам, че в момента се извършва голяма работа, за да мжое да се намали инфлацията ав икономиката и знам, че е постигнат огромен напредък", заяви той. 

По думите му следващият етап на икономическо пътуване на България е да се присъедини към еврозоната. 

"Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност в един толкова бързо променящ се свят", категоричен бе Донахю.

Асен Василев благодари на председателя на Еврогрупата. Той бе категоричен, че Паскал Донахю е един от най-големите поддръжници за присъединяването на България в еврозоната. 

"Приемайки еврото България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, използва, работи в една световна валута", заяви Василев.

Според него стабилността, която имаме с Валутния борд, е дала възможност за развитие на нашата икономика. Той обаче обясни, че ще е много добре да участваме в процеса на вземането на решение в тази световна валута. 

"Ние ще станем пълноправен член на съюза, който управлява една от най-добрите парични единици в света", категоричен бе финансовият министър.