Министърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе среща с държавния секретар на спорта на Унгария д-р Адам Шмидт в Будапеща. Двамата постигнаха съгласие да бъде подписан меморандум в областта на спорта. Това ще стане по време на посещение на Адам Шмидт в София, като дотогава екипите ще работят по конкретни предложения. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

Лечева и Шмидт разговаряха повече от час за начина на финансиране на българския и унгарския спорт, развитието на инфраструктурата, критериите, по които се оценява развитието на спорта в страната.

Шмидт разказа пред българската делегация, че в Унгария учениците имат всеки ден по един час физическо възпитание. Държавата е определила и ясни критерии, по които се оценяват успехите на всяка една федерация, като се взима предвид и социалната роля.

"Унгария има сериозни традиции и успехи в спортове като плуването, кану-каяка и много други и ще ни е полезно да споделим опит“, подчерта Весела Лечева. Колегата й Адам Шмидт също е уверен, че сътрудничеството между двете държави ще доведе до конкретни резултати.

Държавният секретар по спорта Адам Шмидт подари на министър Весела Лечева символичен подарък-щафета, с която догодина атлетите ще бягат на поредното голямо първенство, на което Будапеща е домакин – Световното първенство по лека атлетика.

Втората среща на министър Лечева и придружаващата я делегация беше с генералния секретар на Унгарския олимпийски комитет Ласло Фабиан, спортния директор Чаба Барта и олимпийския шампион и световен рекордьор по плуване и член на МОК Даниел Гюрта.

Обсъдена беше ролята на олимпийския комитет при олимпийската подготовка, като домакините разказаха, че провеждат срещи с федерациите на всеки шест месеца, за да проверят тяхната готовност за предстоящите състезания. Унгарският олимпийски комитет участва активно и в стратегиите за построяването и експлоатацията на нови обекти, които са необходими на спорта на национално и международно ниво.

Будапеща не се е отказала от плановете си да кандидатства за домакинство на летни олимпийски игри, като разполага с близо 90% от необходимите съоръжения.

Вчера министър Лечева посети модерните спортни обекти, построени в последните години в унгарската столица – тренировъчната база на националния отбор по футбол, националния стадион "Пушкаш Арена“, плувния център "Дуна Арена“.