България и Словения ще задълбочат сътрудничеството си в областта на образованието и науката. За това се договориха министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и посланикът на Република Словения в България Н. Пр. г-жа Наташа Бергел на среща в МОН. Те се обединиха, че спогодбите двете държави за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата трябва да бъдат актуализирани, съобразно новите реалности и интереси на двете страни. Това би допринесло значително за активизиране на двустранния образователен обмен,  съобщиха от МОН.

Посланик Бергел посочи, че предвид междуправителствения характер на тези документи необходимостта от обновяването им вече е обсъдена със словенското министерство на външните работи и се очаква техният отговор.

Посланик Бергел информира, че в словенски висши училища се обучават около 40 български студенти, което е малък брой в сравнение със студентите в Словения от други държави в региона. В тази връзка бе представена инициатива на посолството за популяризиране на словенското висше образование в България, като за целта се предвижда в края на май или началото юни 2023 г. да бъде проведено виртуално събитие, на което ще бъдат представени възможностите за обучение в бакалавърски и магистърски програми в университети в Словения.

Двете страни обсъдиха идеи за задълбочаване на сътрудничеството в областта на науката и посочиха като добра перспектива осъществяването на бъдещи образователни дейности в сферата на отбраната.