Със 137 гласа "за" Народното събрание ратифицира законопроекта за придобиване и взаимнообслужване между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбрана на Съединените американски щати (US-BG-02), предаде репортер на Агенция "Фокус."

Мотивите към този законопроект е подписаното от България споразумение през 2001 година между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбрана на Съединените американски щати (US-BU-01), според което се установява основни принципи и процедури за осъществяване на взаимното предоставяне на логистична подкрепа, състояща се в в осигуряване, при възможност, за страните материални средства или подпомагащи дейности за въоръжените сили на двете държави.

Актуализацията на първото споразумение и ратифицирането на ново (US-BU-02) се налага от промените в структурите на двете държави, както и с оглед на на гарантиране на правната база на  за пълноценното прилагане всички възможности, предвидени в документа.

Споразумението предвижда възможност за размяна в натура, предоставяне на подкрепа, включително вещи, срещу получаване на аналогични по стойност такива, както и предоставяне срещу заплащане на стойността на вещта или услугата. Тези механизми се използват като средство за логистично осигуряване и подкрепа между съюзни държави в рамките на НАТО.

Срещу решението се обявиха от ПГ на "Възраждане“ и БСП, които смятат, че това споразумение е в ущърб на страната. Според тях САЩ е партньор, който не изпълнява ангажиментите си по договор.