Българската и румънската морски администрации ще проведат заключителна среща във връзка с приключването на проект "Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“ – Danube Safety Net. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Тя ще се състои в град Русе на 6 и 7 октомври 2022 г. Партньорите ще отчетат и дискутират постигнатите резултати, техническото и финансово изпълнение на проекта.

Чрез изпълнението на проекта Danube Safety Net беше доставена и интегрирана Географска информационна система за транспортна безопасност по р. Дунав (DTSGIS), осигурени са две специализирани несамоходни плавателни средства (баржи) за нуждите на ИА "Морска администрация“ и две многофункционални самоходни плавателни средства за нуждите на Румънската морска администрация. Изготвен и приет е План за действие за провеждане на съвместни операции по търсене и спасяване в общия българо-румънски участък на реката.