Министерски съвет взе категоричното решение, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и нова доставка за ваксини срещу COVID-19, съобщи министър д-р Асен Меджидиев

По думите му становището на България е категорично, че не желае да получаваме дози, а само когато има нужда, като страната определя какво да е количеството.  "Огромен брой дози ваксини бяха бракувани. Имаме около 1 милион и 400 000 броя, които са платени, но умишлено не ги доставяме, защото няма на кого да ги прилагаме", заяви той. 

"След това становище, Полша бе първата страна, която категорично ни подкрепи. В момента се прави опит за предоговаряне с въвеждане на такси за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Да платим една такса, която ЕК наричат “такса гъвкавост". България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат подобно споразумение. Взехме съвместно решение да напишем общо писмо от името на премиерите на страните, адресирано до Урсула фон дер Лайен. Според нас тя трябва да се намеси и да окаже въздействие", посочи още здравният министър.

Той бе категоричен, че здравеопазването има нужда от средства – спешна помощ по въздух, детска болница и уточни, че няма да си позволи да се изразходват средства за нещо, което не е потребно и след това ще бъде унищожено.

Министър Меджидиев каза, че е разговарял с полския си колега за дигатилизация на здравеопазването и са провели разговори за системата на трудовата експертиза на техните телкове и как се извършва техния процес. "Те ще ни предоставят техния модел на работа. Министър на здравеопазването на Полша ме покани да участвам в среща, в която ще разгледаме по-подробно тези теми", каза още той.

Служебният министър допълни, че България и Полша се намират пред много сходни предизвикателства  – дигитализация на документите в здравеопазването, липса на кадри, повишаване на информираността за медицинска профилактика и ваксиниране на гражданите. "В тези области имаме поле за съвместна работа, радвам се, че контактите ни ще бъдат задълбочени. Най-важната тема бе предоговарянето на условията за доставка на ваксини. Радвам се, че двете страни споделят една и съща позиция, която е негативна. Неприемливо е публичните средства да бъдат използвани за ваксини, от които нямаме нужда в момента", заключи Меджидиев.