Министърът на финансите Асен Василев и премиерът и министър на финансите на Княжество Лихтенщайн Даниел Риш обсъдиха днес на работна среща във Вадуц възможностите за подписване на споразумение за избягване на двойното данъчно облагане. Двамата се обединиха около мнението, че документът ще допринесе за укрепване на икономическите връзки между двете страни. Министър Василев настоя в споразумението да залегне засилен обмен на данни между двете данъчни администрации. "Силните партньорства в Европа са особено важни в политически несигурни времена. Затова искаме да засилим отношенията с България и да ги укрепим със споразумение за избягване на двойното данъчно облагане“, отбеляза премиерът Риш.

В последните години стокооборотът между България и Лихтенщайн бележи ръст. През 2021 г. Лихтенщайн е изнесъл стоки за България на стойност 13 милиона франка, което е увеличение от близо 50 процента спрямо предходната година. Директният внос на стоки от България расте с над 70 процента и възлиза на 8,5 милиона франка.

Фокус в двустранните разговори бяха и темите на европейската политика и финансовите въпроси в еврозоната. Министър Асен Василев информира, че България работи усилено, за да покрие Маастрихтските критерии и се очаква страната да се присъедини към еврозоната през 2025 година. Двамата финансови министри разговаряха и за руската агресия срещу Украйна и нейните социални и икономически последици, включително в Черноморския регион.

Министър Асен Василев беше на еднодневно работно посещение по покана на лихтенщайнската страна. В рамките на програмата той посети и Hoval – компания, която има производствена база и в България.