Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Арабска Република Египет по покана на министъра на външните работи Самех Шукри, съобщават от Външно министерство.

Това е първото посещение на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам.

В рамките на визитата се проведе първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет, чието създаване бе анонсирано през 2018г. Комисията се председателства от министрите на външните ра-боти на двете държави.

"Арабска Република Египет е ключов партньор на Република България в района на Близкия изток и Северна Африка. България високо цени отношенията с Египет – държава, с която поддържаме най-дългогодишни отношения на партньорство в района на Близкия изток и Африка. Имаме активен диалог, в центъра на който са взаимно уважение и общи интереси", заяви ви-цепремиерът.

В българската делегация, водена от заместник министър-председателя, се включиха министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на икономиката и ин-дустрията Богдан Богданов, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на енергетиката Румен Радев.

Във фокуса на дискусията бяха възможностите за сътрудничеството в сфери като икономиката, новите технологии, енергетиката, зеления водород, търговията, земеделието и иновациите. Бяха обсъдени също разширяването на търговските отношения, инвестициите, контактите между хората, подкрепата за талантите и ролята на образованието.

Важен резултат от днешната визита бе подписването на три важни документа: споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за сътрудничество в областта на отбраната и за сътрудничество в областта на природния газ.

"Нека това бъде основа, върху която да надграждаме партньорството между България и Египет, да отговаряме на общите предизвикателства и да допринасяме за по-сигурно бъдеще в полза на гражданите“, заключи Мария Габриел и изрази надежда за бъдещо посещение на президента Абдел Фатах ал-Сиси в България.