България е в топ 10 в класацията за най-добре възстановяващите се дестинации за първото тримесечие на 2023 г. в общо две категории. Това съобщава Световната организация по туризъм към ООН (СОТ).

Последният барометър на СОТ представя позитивни новини за европейската туристическа индустрия и в частност за страната ни. Сравнението е спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на брой туристически посещения и по приходи от международен туризъм.

В първата категория ръстът за България е 27%, което ни отрежда 6-о място в света. По приходи от международен туризъм се отчита ръст от 21%, което поставя страната ни на 10-о място в глобален мащаб. Според публикуваните данни - през първото тримесечие на 2023 г. са пътували двойно повече хора, отколкото през същия период на 2022 г. Като причина за това се посочват силното търсене в рамките на европейския континент и възстановяването на редица водещи световни емитивни пазари. Данните показват, че 2023 година започва изключително силно за средиземноморските европейски дестинации, които са надминали нивата от 2019 г. и доказват устойчивостта и привлекателността на европейския туристически сектор.

Според проучване на СОТ - близо 70% от експертите в индустрията очакват възходящия тренд на европейските дестинации да продължи и през предстоящия летен сезон. Тази прогноза носи оптимизъм и засилва вярата в успешното възстановяване на европейската туристическа индустрия, съобщават от Министерството на туризма.