България е първата държава, въвела ваксинацията за хепатит В. След Тайланд, където има много хепатит В – втора в света и първа в Европа. Сега нямаме млади хора с хепатит В. Това заяви в ефира на NOVA NEWS проф. д-р Константин Чернев – национален консултант на България по вътрешни болести. Той е Лекар на 2022 г. за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитие на специалността.

Проф. Чернев е мечтал да бъде кардиолог, явил се за две аспирантури – гастроентрология на черния дроб, втората – по ендокринология – за инсулинозависим диабет. Спечелил и двете места за аспирантура, но избира за черния дроб и после става Хумболтов стипендиант. Клиничните аспирантури са малко по-трудни, но тогава – преди десетилетия, в България се правеше наука, разказа той.

"Ендоскопските методи дойдоха в България през 70-те години. Постепенно се разви лечение на язвената болест, сега не оперираме стомаха. След това напредна учението за хепатитите – откриха се хепатит В, С, D, разви се имунологията. Сега най-актуален остава въпроса за хепатит Бе. Въведохме ваксината за хепатит В", каза проф. Чернев.