България, която е председател на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през настоящата година, домакинства днес и утре Срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на организацията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Сред официалните гости на събитието ще бъдат и генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и др.

Срещата на външните министри започва с официална вечеря, давана от действащия председател на организацията и министър на външните работи на България Николай Милков в Националния исторически музей.

На 7 ноември в резиденция "Бояна“ външните министри ще открият срещата с дискусия на тема "Регионът на ЦЕИ - обединен в подкрепата си за Украйна и в усилията си да се справи с последствията от войната“. Целта на дискусията е да се обсъдят широките последици от военната инвазия на Русия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи с приемане на съвместна декларация на министрите на външните работи. Ще се състои и символично предаване на председателството от министър Николай Милков на следващия ротационен председател на Инициативата – Република Молдова.

Съпътстващо събитие на министерската среща е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за по-тясна свързаност и засилено регионално сътрудничество.