За чужденците не е интересно да опитват "Мерло“ или "Каберне“, или "Шардоне“ – те винаги се интересуват от нашите местни сортове, които досега не са имали възможност да опитат. Tова каза за предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова, Гергана Тодорова - винен специалист от winetours.bg. И допълни: “А за българите се оказва, че това също е въпрос, който не е познат, т.е. много и от нас, българите, не познаваме нашите местни сортове, не ги разграничаваме от международните".

Този епизод на "Туризмът на фокус“ е вдъхновен от изключителното вино на Тракия, защото напитката на Дионис е начин да опознаете даден регион по-обстойно. Южният лозаро-винарски район – Тракийска низина обхваща общините около областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Ямбол и формално Смолян. 

Защо Тракийският район е един от най-атрактивните по нашите земи? Поне така чувам да казват. Каква е тайната на популярността на тези вина?

"Тайната е до известна степен река Марица. Всъщност тракийската култура се е развивала най-вече в тази територия и всъщност и лозарството, и винарството са се развили най-вече по поречието на река Марица. И днес е така. Разбира се, имаме и други обособени винени региони в България, но най-голяма концентрация и на производство, и на винарски изби все още имаме в Тракийската низина".

С кои сортове вина може да бъде усетен духът на Тракия?

"Най-вече, разбира се, с местните сортове като "Мавруд“, "Рубин“. "Рубин“ е сорт, който всъщност се появява малко по-късно в нашата история, но все пак е свързан, той е създаден в България. Но "Маврудът“ е най-древния сорт, чийто произход датира наистина от хилядолетия, не можем да докажем точно откога, но е сорт, който най-ярко изразява Тракийската низина, тъй като тук е неговото родно място и е най-вече разпространен по тези територии около Пловдив и Асеновград. Разбира се има и около Панагюрище, Първомай, около Сливен, Стара Загора, така че това е територията на "Мавруда“. От белите сортове "Червеният мискет“ най-добре изразява Тракийската низина.

Вие може ли да опишете вкуса на някои сортове вино за слушателите?

Да, можем да опишем "Мавруда“. Той се характеризира най-вече с… Всъщност "Маврудът“ е доста дискусионен сорт, защото повечето хора го свързват с тежки, плътни, мощни вина, а всъщност модерното производство на този сорт показва по-скоро неговия многолик характер и всъщност от него може да имаме вина както пенливи, така и бели дори. Може да имаме розета, може да имаме и леки плодови вина, които не са отлежали в бъчва, и съответно по-мощни и по-плътни червени вина. Така че се оказва, че "Маврудът“ има много повече лица, отколкото в нашите легенди и митове се носи за този сорт. И модерното му производство в България и последните 10 години показват неговия потенциал в широк спектър. Така че, ако можем да опишем едно типично червено вино от сорта "Мавруд“ – пак отварям скобата, че може да имаме доста различни стилове – в него ще доловим основно червени плодове, основно шипка или някой по-кисел плод като череша. В по-отлежали вина може да открием съответно билковия характер и по-землистия му характер, като тонове като мащерка или сушени листа, или горска пътека са много типични за този сорт. Той много добре се развива като отлежава и в бутилка, и в бъчва.

С каква кухня се съчетават най-добре вината на Тракия, ще разберете ако чуете звуковия файл!