Неочакваното дарение от 1 млн. лв. от анонимен дарител за Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски" е най-голямото дарение за стипендии на студенти в историята на факултета. Това каза доц д-р Деян Радев, зам.-председател на Alumni club сдружение на завършилите Стопански факултет в Софийски университет, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. “Дарителят е от финансовата сфера, живее и работи в чужбина, завършил е в средата на 90-те години и според мен мотивът му е да помогне на колеги, тъй като е наблюдавал материалните затруднения на свои състуденти тогава. Самият той не е изпитвал такива трудности", каза още доц. д-р Радев.

“Получихме информация за интерес да се извърши дарение, не знаехме каква е сумата, в края на ноември 2023. През декември оформихме договора. Още от началото дарителят първо, искаше да бъде анонимен и второ, искаше фокусът да бъдат социални стипендии за студенти - 15. Те са от семейства с финансови затруднения или са загубили един или двама родители. 6 стипендии са за успех над 5.50. - по 400 лв на месец на 9 месеца. Третият вид стипендии са за училището на дарителя - 10 стипендии отиват при ученици от Софийска математическа гимназия. Други 5 стипендии отиват при гимназии, с които Стопанския факултет има установени отношения, но за да ги получат гимназистите, няма условие те да продължат образованието си в Стопанския факултет", уточни доц. д-р Радев.

“Всичките ни студенти се реализират - данните са за 100% реализация. При нас обучението е много трудно. Компаниите също са доволни от бъдещите кадри", заяви още доц. д-р Деян Радев.

Алумни клубът е създаден през 2004 г от бивши студенти. Целта в началото е била да се образува общност и да не се губят контактите, натрупани по време на следването, както и да се помага на факултета. Създаден е клубът по пример на подобни клубове в Съединените щати. “Стопански факултет е номер 1, що се касае до обучението по икономика и бизнес администрация в България", каза още доц. Радев.