Теглим все повече заеми, отколкото спестяваме средства. Това показват данните на Българската народна банка за месец април. Такава е тенденцията, особено в по-големите градове.

Увеличението на изтеглените кредити на домакинствата за април е 18,6% или малко над 40 милиарда лева спрямо година по-рано. В края на април жилищните кредити се равняват на малко над 21 милиарда лева, като увеличението там е с 23,9 на сто. Потребителските кредити възлизат на близо 18 милиарда лева, като ръстът е с 14 на сто спрямо април 2023 г. Икономисти очакват да има увеличение и на лихвите по кредитите.

Въпреки, че работи на две места, Петър не успява да спестява пари, но и не иска да тегли заеми от банки. "Абсурд, не. Всичко отива за храна, сметки, дрехи и консумативи. Жена ми не работи, аз я издържам", казва той пред NOVA.

Според финансисти обаче, общата картина на икономиката в страната е добра. "Икономиката е в добро състояние, след като депозитът расте и кредитите растат. Това е показател на относителна увереност на хората в банковата система, в бъдещите си доходи, не са някакви изключително високи темпове. Да, високи са, но поносими са за системата", заяви финансистът Левон Хампарцумян.

"Ръстът продължава да е сходен с предишния, с по-предишния и т.н. Общо взето като виждаме сходни ръстове всеки месец, очевидно причините за това продължават да са едни и същи", твърди финансовият анализатор Иван Стойков.

Въпреки препоръките на Централната към търговските банки, да въведат допълнителни критерии при отпускането на ипотечни кредити, засега техният брой остава висок. "Интересът към кредитирането продължава, защото не е стихнал този към покупките на недвижими имоти, търсенето продължава да е сравнително високо", допълни Стойков. 

Прогнозата - лихвата по кредитите ще продължи да нараства. "Ще стигне до някаква точка на равновесие, но ние можем да очакваме относително по-високи лихви. Като под по-високи, не разбирайте 10-15% лихви, а по-скоро от порядъка на 4, 5, 6, 7%, в зависимост от вида кредит, продължителността и т.н.", допълни Хампарцумян.

На този фон и средната работна заплата у нас достига нови рекорди - за страната през първото тримесечие тази година - близо 2 200лв.