Председателят на Организацията на обединените българи Живко Бъчваров от 10.00 ч. ще открие "Българиада 2022", в която участват учени и творци от всички български общности по света в Съюза на военноинвалидите.

В дневния ред е предвидено да се проведе тържествена сесия за 15-тата годишнина на ООБ, както и ще се обяви законодателната дейност на общобългарския парламент за 2023 г. Ще се дискутира и връчването на личните документи на гражданите от общобългарската общност.

Ще бъде учредена и конфедерация за стратегическо партньорство.

15-тата годишнина на ОББ бе отбелязана и от Международния университет на обединените българи, който удостои цяла плеяда учени и творци с почетни научни звания.

Академичният съвет начело с акад. Сергей Иванова и фолклористът проф. д-р Николай Ников връчиха почетните дипломи за научни и творчески постижения.

Научните звания Академик и Член-кореспондент получиха любимата народна певица Янка Рупкина, създателят на ансамбъл "Българе“ Христо Димитров, етнологът Георг Краев, създателят на най-големия Исторически парк в Европа Ивелин Михайлов, журналистката и пиар Патриция Кирилова - магистър Защита на културно-историческото ни наследство, полк. инж. Валентин Николов - председател на съюза на военноинвалидните кооперации и др.