Българи останаха без багаж в Мадрид, защото на самолета е трябвало да се натоварят "черни кутии". Това заявиха за "Фокус" ядосани родни пътници според, които на самолета са били качени вместо багажите им, "черни кутии с бюлетини" за изборите на 9 юни. 

Българска група тръгва на организирана екскурзия от София до Мадрид с полет на "България Еър" насрочен за 22:10 часа в петък вечер. Когато са на летището, става ясно, че полетът им ще претърпи закъснение с първоначалната информация, че е станала някаква грешка, а след това на пътниците било съобщено, че проблемът е с багаж, който бил допълнително натоварен и трябвало да бъде свален обратно. 

Моментът, който вбесява сънародниците ни е, когато забелязват, че от самолета им с влакче се сваля багажът им и на негово място се товарят "черни касети". По думите на някои от пътниците в тези "черни кутии" имало "бюлетини", които свързват с провеждането на изборите. На мястото също така е имало и представители на "Гранична полиция". 

Ето и целият разказ, който Невена Петрова, една от пътуващите за Мадрид, останала втори ден без багаж в испанската столица, сподели пред "Фокус". 

"Вчера в 10:10 самолетът ни трябваше да излети от София до Мадрид, отиваме на екскурзия, обаче самолетът се забавя. Първо ни казаха, че имало грешка на полета, след това ни казаха, че са сбъркали някакъв багаж, който предварително са натоварили и ще го свалят, накрая видях как свалиха нашия багаж. Махнаха го с едно влакче и качиха едни черни касети. Хората казват, че в черните касети имало бюлетини за изборите, аз това не го знам, просто го чух, може и да не е вярно, но видях касетите. Имаше и представители на "Гранична полиция" край самолета. В 00:00ч., след 2 часа, казаха, че има списък на багажите, които не са натоварени, който иска може да слезе и прочетоха имена, като моето го нямаше. Никой не слезе, разбира се.

Платили сме по 2 300 лв. за екскурзията и когато слязохме на летището, след 3 часа закъснение, се оказа, че и моя багаж го няма макар че не бях в съсъка. Казаха ми, че тази вечер ще ни дойде багажът. 15 човека сме без багаж. Не ни обясниха, защо е свален, просто се чу слух, че са качени бюлетини за изборите и са ги закарали в Мадрид, но не знам дали това е вярно, аз го чух като слух, така че не твърдя.

Аз видях кутии, но не съм видяла бюлетини. На летището сме 19 души от групата, които нямаме багаж, чакахме един час, за да ни кажат, че багажът ни го няма. Сега се връщаме от хотела, а вчера се наложи цялата ни група да ходи по магазините да си купуваме дрехи, обувки, тоалетни принадлежности, лекарства, защото ние бяхме с ограничен ръчен багаж. Самолетната компания е "България Еър". Нямаме информация кога ще ни дойде багажа, имахме, че ще дойде в 18 часа тази вечер, ние бяхме тук и ни съобщиха, че няма багаж.

Провалиха ни екскурзията, аз съм огорчена! Има хора, които се разстроиха и получиха нервни кризи, не всеки го преживява лесно. Пътници не са сваляни, свалиха 55 багажа. Ние видяхме как нашия багаж го свалиха от самолета и два часа седяхме да чакаме да натоварят черните касети. Всички са безкрайно огорчени, защото и програмата ни се проваля",
обясни Невена Петрова.

"Фокус" се опита да се свърже с пресцентъра на Летище София, но никой не отговори на обаждането ни.