Днес "Булгаргаз" ще обяви търгове за доставка на природен газ. Това съобщи директорът на енергийното дружество Деница Златева по време на брифинг с енергийния министър Росен Христов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Търговете ще се проведат при открита, прозрачна и равнопоставена процедура. Целта ни е максимален кръг от компании да участват и да предложат в реална конкурентна среда своите ценови оферти, и да постигнем най-добри ценови равнища", посочи директорът на "Булгаргаз". 

Според Златева търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната и устойчивата сигурност на доставките.

"Булгаргаз" разполага вече с капацитет от 10, 6 млн. мегават часа на строящия се терминал в Александруполис за втечнен природен газ за период от 10 години. Към настоящия момент водим интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември, а също така планираме да участваме в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация в Ревитуса в Гърция, който най-вероятно ще се проведе през октомври. Паралелно с това водим разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. И на терминалите за втечнен природен газ в Турция", обобщи Златева. 

От думите на директора на "Булгаргаз" стана ясно, че днес ще бъдат обявени търгове за доставка на втечнен газ за месец ноември и декември, както и цялата 2023 година. Ще бъде стартирана и процедурата за дългосрочни доставки за периода 2024-2034 година.

Нели СТАВРЕВА