През 2022 и 2023 г. се търсят имоти в по-завършен вид, отремонтирани, дори обзаведени. Това е тенденция, която се наблюдава не само в България. Има такава пазарна ниша, има такова търсене. Това каза брокерът на недвижими имоти Иван Горанов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Недвижимите имоти могат да бъдат добър източник на допълнителни доходи и предмет на добри сделки, заяви той. "Много хора направиха бизнес от това да купуват имоти, да ги ремонтират и да ги препродават. Предимството е, че когато купите един стар имот на добра локация – да, наистина ще инвестирате в ремонта, но след това ще изкарате на пазара нещо, което е търсено. Предлагането на такива имоти е малко, а реновираните са още по-малко. Мисля, че това е добра пазарна ниша, която трябва да се използва“, обясни Горанов. 

По думите му парадокс е това, че най-скъпите квартали в южната част на столицата са с най-лоша инфраструктура. "За да имаме стойност на имота, трябва да имаме стойност на всичко това, което ни заобикаля. Трябва да си купуваме начина на живот, съответната среда – дали има добра инфраструктура, дали наблизо има училище, магазин, дали кварталът има зелени площи. Всичко това определя стойността на имота“, поясни Иван Горанов.  

Най-привлекателните места за строителство и за покупко-продажба на имоти са кварталите с добре изградена инфраструктура, отбеляза той. "Когато искаме да развием един район, първо трябва да развием инфраструктурата. За мен "Кръстова вада“ е един пример какво не трябва ва се прави, тъй като там няма инфраструктура, няма добре развита комуникационна среда, много труднодостъпен е кварталът, затворен е, уличките са малки, не са достатъчно добре регулирани. От другата страна на "Кръстова вада“ – в "Хладилника“, може да видите пък един добър пример, тъй като главният архитект там успя да направи добро градоустройство, да се развие първо инфраструктурата и тогава да се застрояват новите офиси и жилищни сгради. Трябва да следваме добрите практики и да имаме стратегия какво ще се случи с нашия град след 3, 5, 10 години и тя да се следва“, призова брокерът. 

Според него общината има водеща роля за това в централната градска част да бъдат въведени задължителни изисквания за ремонтиране на фасадите, каквато е практиката в повечето европейски държави. "Ако искате да живеете в един имот на престижна локация, трябва да си плащате, за да изглежда той в добро състояние. Ако не искате да плащате – продавате един имот и си купувате някъде другаде“, коментира брокерът.