Британското посолство в София с удоволствие обявява откриването на кампанията по кандидатстване за тазгодишния конкурс "Посланик за един ден“, съобщават от посолството.

Това ще бъде шестото издание на конкурса в България, като целта му е популяризирането на равенството между половете и овластяването на младите момичета в нашето общество.

Победителките ще имат възможността да се включат в работното ежедневие на британския посланик в България, както и да се срещнат с вицепрезидента Илияна Йотова, патрон на инициативата от нейното начало, на Международния ден на жената, 8 март 2023 г.

През последните шест години над 60 млади момичета имаха възможността да бъдат "Посланик за един ден“ и ние сме изключително горди от начина, по който те използваха този опит като платформа, чрез която да се превърнат в лидери на своята общност, повишавайки амбициите си за това, което могат да постигнат.

Темата на Международния ден на жената за 2023 г. е "Да прегърнем равенството“, а въпросът, на който очакваме отговор под формата на есе е: "Ако бяхте Посланик за един ден, как бихте насърчили равенството между половете в България?“. Повече информация, както и формата за кандидатстване може да намерите на https://www.ambassadorforaday.com/ .

Британският посланик Роб Диксън сподели:

"Тази програма е предназначена да даде възможност на младите момичета в България да допринесат за постигане на промяна. Бихме искали да помогнем на победителките да се превърнат в лидерите на бъдещето, както и да се присъединят към нашата разрастваща се общност от предишни такива.“

Патронът на конкурса "Посланик за един ден“ вицепрезидентът Илияна Йотова каза: "Посланик за един ден“ вдъхва кураж на българските момичета да разгърнат потенциала си, смело да отстояват себе си, със своите идеи да променят малката общност, в която живеят, а с нея и цялото общество, защо не и света.“