Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор "Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото заседание на работната група за изготвяне на законодателни промени, което се проведе в МЗХ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Кирил Вътев заяви, че сдружаването ще доведе до по-добри икономически резултати, ще оптимизира разходите по агрохранителната верига, както и ще подобри позициите на българските производители на пазара.

Всички участници се обединиха около необходимостта от регламентиране на функциите и дейността на кооперативите, като форма на обединения на физически и  юридически лица от сектора. Работната група беше единна, че сега действащият Закон за кооперациите не трябва да се променя.

От своя страна представителите на браншови организации подкрепиха идеята и посочиха, че кооперирането ще им предостави възможност за успешна реализация и ще се постигне по-ниската себестойност на продукцията. В новия нормативен акт следва да се отчитат особеностите в дейността на кооперативите на земеделски производители, както и да се защитят интересите на всички участници в тях.

На срещата бяха определени участниците от работната група, които да работят по изготвянето на анализ на настоящата ситуация, както и за проучването на опита на другите страни в тази сфера, след което резултатите ще бъдат дискутирани на последващо заседание.