Проверяват търговията с риба в цялата страна, информира Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

При рутинна проверка за извършване на търговия на риба, служители на ИАРА от сектор "Рибарство и контрол" град Варна установяват автомобил, собственикът на който извършва продажба на риба. Автомобилът не е хладилен, а рибата е без съпътстващи документи към нея за произход. На лицата е съставен АУАН (Акт за установяване на админситративно нарушения) по ЗРА (Закон за рибарство и аквакултурите).

Рибата е иззета и дарена на рибоядните животни от зоопарк Варна. 

При проверка на яз. "Мандра", служители на ИАРА от сектор "Рибарство и контрол" град Бургас извадиха от водата 4 бр. хрилни мрежи с обща дължина 200 м, поставени в работно положение. Уловената  в мрежите риба от вида шаран и таранка е освободена и върната обратно във водата.

Проверки са извършени и в Плевен, Монтана и Сливен, има съставени актове

При извършена проверка на служители от сектор "Рибарство и контрол“ град Плевен на река Вит, е открита хрилна мрежа, поставена в работно положение с улов на риба от вида шаран – 30 кг. Мрежата е извадена за унищожаване, а рибата освободена и върната обратно във водата.

При друга проверка на служители от сектор "Рибарство и контрол“ град Плевен на р. Дунав, при р.к .640-635, са открити и извадени от водата 3 броя парагади (герими) с обща дължина 450 м и 120 броя куки. Съставен е и 1 брой АУАН (Акт за установяване на админситративно нарушения) на риболовец, извършващ стопански риболов без необходимите документи по чл.17 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултурите).

При проверка на служители на ИАРА на река "Огоста“ в град Монтана, при действаща забрана за задържането при улов на балканска пъстърва (заповед РД-09-69/2019 г.), е установено лице, уловил и задържал 3 броя балканска пъстърва. Съставен е АУАН (Акт за установяване на админситративно нарушения) по чл. 30, ал. 3, т. 1 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултурите). 

При проверка от служител на ИАРА от сектор "Рибарство и контрол“ град Сливен и доброволен сътрудник на ИАРА, на територията на яз. "Жребчево“ бе заловено лице превозващо  мрежи тип "сетка“ с лек автомобил над ТК "Белия дом“.  Иззети са 6 броя мрежи с обща дължина 390 м. Уловената в мрежите риба от вида  платика – 20 кг. е освободена и върната обратно във водата. Съставен е 1брой АУАН (Акт за установяване на админситративно нарушения) по чл. 39а ал.2 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултурите).