България е парламентарна република, демократична страна. Ние ще сме гарант, че независимо от провокациите, ще работим за тези неща. България трябва да има работещо правителство. Това заяви съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти по време на брифинг в парламента след края на пленарното заседание, предаде репортер на "Фокус".

Изявлението на депутатите дойде след физическата саморазправа в пленарната зала след като народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков направи намек за сексуалната ориентация на представители на "Възраждане". От трибуната той ги определи като "меки китки", което покачи напрежението до максимум като последва и физически сблъсък между двете политически формации. Той изчете  декларацията си, която стана повод за скандала в залата.

"Българският национален интерес в този момент е да имаме правителство, чуждият е да нямаме. Чуждият интерес е агресорът да дойде тук и той има проводници по най-високите етажи на властта. Кой има интерес от провеждане на референдум срещу еврозоната и НАТО?", каза народният представител.

Според бившият представител на левицата на територията на НАТО война няма, не е имало и няма да има. Сега говорим за предатели, които говорят със синхрон с президента, който, по думите му, ни убеждава, че ще спечелят тази война.

"Президентът Радев каза в прав текст, че България не трябва да има правителство. Това не е глас на военен, окупирал властта, това е гласът на Кремъл. Над година той не може да спечели войната. За това целта е дестабилизиране на страни от НАТО. Националните предатели в случая са други.", бе категоричен Божанков.

По думите му координирането на атаките на Радев, "Възраждане" и службите  принуждава да бъде направено правителство. "Най-добрият начин да паравоенният конфликт е като направим правителство. Ние имаме ясна визия за бюджета и ясни стъпки към ПВУ. Изборът, който ще направим е повече от един кабинет, той е свързан с интереса на България", заключи депутатът от ПП-ДБ.