Необходимо е ученето и използването на жестов език както от глухи хора, така и от всички български граждани. Това заяви Бояна Алексов, главен експерт в дирекция "Приобщаващо образование“ в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Осъзнахме необходимостта от изследване на лексиката и на граматика на езика, което не беше правено досега, не се говореше за език като език. И с подкрепата на Министерството на образованието на науката по проект се осъществи научното изследване. То беше изключително важно, за да се докаже, че българският жестов език е естествен, самостоятелен език“, заяви Бояна Алексов.

Тя допълни, че е необходима реална подкрепа на децата със слухова загуба.

"Това беше предпоставка за изготвяне на закона, за признаването и равностойното прилагане на езика в различни сфери на обществения живот“, категоричен е главният експерт.

"В закона сме заложили провеждане на обучение по български жестов език за родителите, защото повечето деца със слухови увреждания се раждат в среда на чуващи. Също така, изучаване на български жестов език за деца и ученици, както с увреден слух, така и без слухова загуба, което е също изключително важно да общуват помежду си със своите съученици. Използване на българския жестов език в учебния процес, съобразно потребностите на децата и учениците със слухова загуба, с подкрепа на специалисти, на ресурсни учители. При възможност би могло да бъдат профилирани ресурсни учители, което означава, че това са специални педагози, които са подготвени за работа с децата с увреден слух“, обясни Алексов.

Габриела ГЕОРГИЕВА