Ако е студена зимата, в Европа може да има големи проблеми с газа. В България може да се измъкнем, защото вече го има интерконекторът. Това коментира Боян Рашев, който е експерт по управление на околната среда, пред bTV.

Според него газохранилището не може да покрие потреблението на страната за дълго време.

"Ние не можем да разчитаме само на него, но иначе е добра новина на общоевропейско равнище. Дори днес мисля, че ще се обсъжда. Не си представям как ще се случи мярката за тавана на цените на газа“, обясни още той.

Рашев коментира и че чува, че доста хора около него си купуват климатици.

"Реално обаче не са много и хората, които се отопляват на газ директно в България. Ултимативното решение за повечето хора са дървата и те ще останат такова в България, защото това е най-евтиния източник. Те са и най-сигурни. Те могат да ти даде най-голямо количество топлина“, смята още екологът.

По думите му е важно да се дефинират нива за енергийно бедни.

"Трябва да се помага на енергийно бедните. Така хората ще могат да си позволят да плащат. Ако домакинствата излязат на свободния пазар и няма регулиран пазар, това означава, че голяма част от енергията, която в момента отива на регулирания пазар се появи на свободния пазар, това ще свали цената като цяло, но пък ще е шок за всеки потребител“, каза още Рашев.