"В момента се оказва изключително мощен външен натиск този път да спечелят "правилните" политически формации. Темите за Русия и Украйна ще бъдат едни от основните в тази предизборна битка". Това стана ясно от анализа в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус"  на Боян Чуков, геополитически анализатор, по темата ще намерят ли място в предизборната кампания отношенията с Русия и войната в Украйна.

"Във всички случаи това ще бъде една от основните теми на предизборната кампания, тъй като в момента се оказва изключително  мощен външен натиск този път да спечелят "правилните" политически формации, след което да има правителство, тъй като сраженията на украинска територия навлизат в една по-особена фаза, в която започват във войната да се въвличат и държави, които са в околностите на Украйна", каза Чуков и допълни: "Виждаме, че Румъния, Молдова е на път да тръгне към Приднестровието, виждаме , че поляците направиха огромна мобилизация. Армията им достигна до 300 000. Ще бъде абсолютна илюзия, ако ние считаме, че България ще може да се сниши и по този начин да изчака бурята, както казваше едно време Тодор Живков. Това няма да се случи".

По думите на Чуков, затова отвън, от НАТО натискът е огромен да имаме редовно правителство, което да взима необходимите решения, тъй като ни предстоят да вземем изключително трудни решения и да извършим изключително опасни за националната ни сигурност действия, които дано не сме ги взели и не сме ги направили тихомълком вече.

Цоня СЪБЧЕВА