"Войната не е между Украйна и Руската федерация, а между Руската федерация и САЩ и по-голямата част от страните членки на НАТО и това е опорна точка на Путин само за България. Това каза в коментарното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" експертът по геополитика Боян Чуков в отговор на въпроса "Да очакваме ли обрати във войната в Украйна или да се готвим за нейната продължителност". 

"В момента нищо не може да ни подскаже, че изведнъж всичко ще приключи - другата седмица или до края на годината нещата ще приключат, тъй като тук не става дума за война между Украйна и Руската федерация. Тази война беше първите дни, първите седмици и ако тя беше само между Руската федерация и Украйна, тя щеше да приключи отдавна. Но това е война от една страна  между РФ  и от друга страна - САЩ и по-голямата част от страните членки на НАТО".

По отношение на тезата дали това, че Русия воюва с Щатите и страните от НАТО е опорна точка на Путин, Чуков каза: "Това е "опорна точка на Путин" само за България. Трябва де се прочете какво пишат бразилските и индийските геополитици, какво коментират китайските експерти и държавното ръководство на Китай, какво говорят иранците. Ние имаме грешната представа, че това, което се коментира у нас и се взима като заготовка от Киев и някои глобални медии от типа на CNN, това е основното и най-важното като позиция на Запада. Западът вече отдавна не е хомогенен. Ние използваме термина "колективен Запад", а Западът отдавна не е колективен."

Чуков даде за пример факта, че в момента, когато уж целия запад се включи като логистика на Киев в сражението му срещу Москва, Полша постави постави въпроса за репарации на Германия космическа цифра.

"Такива ходове дали сплотяват европейските държави, правят ги единни и ги карат да мислят в една посока" Не, разбира се", допълни Чуков.

Има още един принципен и фундаментален момент, според Чуков и това е, че всички сме свикнали да ползваме дихотомията Изток-Запад.

"Тази дихотомия е наложена от британските експерти и геополитици. Но когато се говори Изток, може ли Индия да се сравни с Иран, Монголия, Виетнам или Саудитска Арабия? Всичко това уж е на изток, но става дума за коренно различни цивилизации, за коренно различни държави с коренно различно държавно устройство. Абсолютно същото ние можем да кажем и за понятието "запад", защото в това понятие напъхваме огромен брой държави, които по никакъв начин не биха могли да си приличат", подчерта геополитикът.

Според Чуков, не е опорна точка тезата, че Русия воюва със САЩ и НАТО, а не с Украйна: "Това не е опорна точка, това е похват на пропагандата, която в момента е много актуална в България, но тя е ограничена по отношение на консуматорите, тъй като в по-голямата част по света хората не мислят по този начин".

По отношение на въпроса дали да се очакват обрати в Украйна, Чуков каза:

"Международните отношения не са  терен на алтруизъм и хуманизъм, а са терен, на който има конкуренция между народите, държавите. Всяка една държава на базата на своята история, на историческата памет и на стратегически свои задачи и планове, постоянно в света върви ребалансирана на векторната сума на основните глобални играчи в света. В момента това, което се случва в глобален план, е че основните три силови вектора в света са Съединените щати, Русия и Китай. До тях стои Индия, която също започва да играе все по-голяма рола. Ние имаме векторна сила от мощта на тези 3-4 държави, която се променя. Ние трябва да се откажем да смитаме, че светът ще се върне в своето състояние, което беше преди 3-4 години, когато имахме само един глобален хегемон, който налагаше своите правила, а не международното право, което беше изпразнено от съдържание през последните години и всеки си го ползваше така, както му беше удобно".

Цоня СЪБЧЕВА