"Ракетите, които поразиха радиолокационните станции тип "Воронеж" в Руската федерация, които са част от ядрената триада на Русия, не могат да бъдат поразени от украинците. За да се определи точно месторазположението на целта, се използва космическо разузнаване. Целеполагането не се прави от украинците, а от държавите, които правят това въоръжение. Оказва се безпрецедентен натиск върху Руската федерация с цел Владимир Путин да употреби тактическо ядрено оръжие. Целта е това да се случи преди срещата в Швейцария, където не присъстват Русия и Китай, целта е глобалният Юг да се обедини и да застане на страната на САЩ и съюзниците", коментира международният анализатор Боян Чуков.

Той отбеляза, че засега само американците са тези, които са използвали атомно оръжие - в Хирошима и Нагазаки. Ако Русия го направи, ще бъде втората и "тактическото ядрено оръжие ще се банализира".

"Мирният план на Зеленски беше нереалистичен. Сега започна да се говори за плана на Антъни Блинкен, който отново е неприемлив за Руската федерация. Руснаците си дават сметка, че ако има замразяване на конфликта, то ще е временно. Украйна беше планирана като ракетна площадка на НАТО срещу Руската федерация. Войниците на въоръжените сили на Украйна са малко, НАТО се принуждава да вкарва вече не толкова неявно войници", каза Чуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тепърва се задвижва големият военнопромишлен комплекс - обединение на САЩ и Европа, а затова са необходими години.

"За първи път в Щатите е построен нов завод за производство на снаряди. Всички се готвят за продължителна война. САЩ се опитват да вкарат Източна Европа във войната срещу Украйна и с хора, и с летища, и с логистика, и с военна инфраструктура. Неслучайно руските военни експерти казват, че ако тези F-16, които бъдат дислоцирани около границата на Украйна, но влязат и бомбардират руски обекти - ще бъдат ударени от руски ракети. И се споменават: Прибалтика, Полша, Румъния, вече за съжаление и България", обясни международният анализатор.