След тези вече над 100 дни война се вижда, че икономическата битка е също много жестока и като че ли в този момент най-тежко поразена е Европа, тъй като с поскъпването на енергийните суровини ЕК започва да се задъхва. Така коментира събитията в Украйна геополитически анализатор Боян Чуков, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България“. Според него акцентът се е преместил на полето на икономическата схватка между Руската федерация и санкциите, които се налагат от Европейския съюз и САЩ.



"Но тук резултатите като че ли не са изключително тревожни за Руската федерация, тъй като дотук от началото на годината тя превишава планираните доходи в своя бюджет с над 3 трилиона рубли. А иначе се очаква до края на годината да постъпят 7 трилиона рубли повече от това, което са очаквали руснаците. Така че икономическата битка е много жестока и като че ли в този момент най-тежко поразена е Европа, тъй като с поскъпването на енергийните суровини Европейската комисия започва да се задъхва“, посочи Чуков.

По отношение на това дали НАТО в някакъв момент няма да се намеси пряко в конфликта, анализаторът е категоричен, че това няма да се случи, защото НАТО е САЩ, а американците при никакви обстоятелства няма да поемат риска американската територия по един или друг начин да бъде засегната като контрамярка от страна на Русия.

Според геополитическият анализатор войната в Украйна е само прелюдия към големия конфликт, който е между САЩ и Китай.

"Фактически конфликтът между САЩ и Русия, в който Украйна се явява в ролята на прокси, има за цел отслабването на Русия, и то много сериозно, преди САЩ да влязат в по-остър конфликт с Китай“, обясни Чуков и посочи, че случващото се в Украйна не би трябвало да го разглеждаме извън контекста на това, което се случва около остров Тайван.

"Аз мисля, че особено след поредното четвърто общо патрулиране на стратегически бомбардировачи на Русия и Китай около Тайван и съвсем близо до Япония, всичко това показва, че може би ще станем свидетели към края на годината и на други събития, които няма да са много позитивни по отношение на спокойствието и мира в света.“

"Но така или иначе при смяната на еднополярния свят с многополярен, във всички случаи се минава и през такива събития. Дано са по-малко кръвопролитни“, допълни на края Боян Чуков.

Цоня Събчева