ДПС нямат един човек (бел. от ред. - в служебното правителство), ПП имат половината. Аз мога да кажа, че генерал Запрянов е от ГЕРБ и му вярвам. До ден-днешен твърдя, че аз не съм убеждавал Калин да стане министър на вътрешните работи. Разговорът с него проведе Кирил Петков, аз се съгласих. Това заяви лидерът на ГЕРБ-Бойко Борисов днес по време на на  среща със симпатизанти на партията в столичния район "Подуяне".

"За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от натовските позиции, подкрепя Украйна, както и днес на Кримската платформа фантастично се представи. За разлика, от външния министър", каза още Борисов.

Той бе категоричен, че не подкрепя настоящия служебен външен министър Стефан Димитров.  

"В това правителство ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. Ако Главчев него смени, няма да има никаква подкрепа. Той променя доктрината, която има във външните работи, на отбрана и на нашата партия. Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. 

Няма да мръднем от пътя от подкрепата за Украйна, от подкрепата на натовските държави срещу агресора Русия. допълни още той. 

Борисов подчерта, че служебното правителство е правено от Димитър Главчев, той разказа за това какви са били обсъжданията за конституционните промени между управляващото мнозинство, като заяви, че Пеевски бил предложил Христо Иванов за правосъден министър, за да може да бъде осъществена реформата. 

"Правителството на господин Главчев е правено от него. Когато променяхме Конституцията, аз бях там, помня, понеже сега се опитват да променят историята, когато избирахме правосъден министър, който да движи реформата - бяхме всички там - Пеевски предложи Христо Иванов да стане министър. Той отказа и тогава Пеевски предложи Славов. И Христо отиде да го върне, да дойде и той прие да стане правосъден министър. Тези 9 месеца те работиха заедно, за да имаме продукта, който имаме в момента", каза още той.

По думите на Борисов, когато са били обсъждани реформите в Конституцията, никой от сглобката не е мислил за предсрочни парламентарни избори. Според него именно заради това не е било обърнато по-сериозно внимание на възможните кандидати за служебни министър-председатели.

Борисов каза, че "не вижда как" доскорошното управляващо мнозинство ще се събере отново. Въпреки това обаче той очерта, че международната обстановка се намира в много критично състояние и призова "трябва да се намери начин в парламента да има някаква стабилност".