Конституцията дава право на президента да прецени каквото реши. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка възможността за налагане на вето върху Бюджет 2024, предаде репортер на "Фокус".

Според лидера на ГЕРБ трябва всеки да си поеме отговорност за авантюрите.

“Нищо не бламираме. НЗОК няма да остане без бюджет. Въздържахме се в комисия, за да можем да питаме в зала за новите клинични пътеки, нови болници, новите дейности, както и за обществените поръчки. На премиера Денков мога да му кажа, че управлението на София бе такова през последните дни, че то застрашава общественото здраве", посочи Борисов.

Асен Василев в последната седмица направи много корекции на бюджета с нашите експерти и това е в правилната посока. Мисля, че бюджетът ще бъде подкрепен. В тази некоалиция имаме ясна уговорка - важните теми да се обсъждат и след това да се вкарват в зала. Има земи, които не могат да се използват за нищо, но плодородните земи, които са ни толкова важни - не могат да се разпродават", бе категоричен Борисов.

Относно това дали Денков не се справя като премиер, както казва Делян Пеевски, той заяви: “Оставете тези момчета да спорят помежду си."

По думите му Парламентът трябва да прави закони. “Тази седмица и другата трябва да сме много монолитни, за да прием бюджета и за промените в Конституцията", добави той.

Борисов обяви, че е възложил на ГЕРБ направят проект, ако заради атмосферни условия нямаме ток или вода - дружествата или да връщат пари или да бъдат санкционирани. “Падналите дървета в София и заледените тротоари са промяната в София. 20 см сняг не са апокалипсис. Не е трудно с резачката да минеш и после да се вдигнат дърветата", обясни лидерът на ГЕРБ.

На въпрос защо все още няма коалиционно споразумение и дали то се пише, Борисов заяви, че се пише, но бавно.