Не обсъждам с Главчев смени на служебни министри. Това заяви категорично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус".

По думите му симпатизантите на партията в столичния квартал "Подуяне" са били бесни за назначенията от служебния кабинет. "От първия ден не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначения, но така е преценил Главчев, така е направил", посочи той.

Според него ГЕРБ носили отговорността за външната политика в последните 10 месеца и искали да бъде продължена сегашната доктрина. Въпреки това обаче Борисов подчерта, че било абсолютно съвпадение, че Главчев предложил Стефан Димитров да бъде сменен няколко часа след неговите публични критики. 

"Последните 9-10 месеца на това управление ГЕРБ е носил 100% отговорност за външната политика на държавата. Ярка политическа фигура като Мария Габриел оглавяваше Външно министерство, а аз оглавявам Външна комисия. Искам доктрината, идеологията, това, за което сме се борили с колегите, да бъде продължено. Затова казах, че в отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да кажа, че ген. Запрянов не е водещ наш експерт", обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново засегна темата за Конституцията. Пред журналистите той обясни: "Философията на тази Конституция беше направена така, че трите партии в този блок - 167 депутати, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство в парламента". 

"Нека бъдат любезни и колегата Петков, и Христо Иванов, и Делян Пеевски да не се махат и да казват, че нямат отговорност към това, което сътворихме". 

По думите му идеята на измененията в основния закон били системните партии да поемат отговорността, а служебния кабинет да работи, координирано от парламента. Борисов припомни за времето, в което държавата бе управлявана от служебните правителства на Румен Радев и подчерта, че в сегашната геополитическа обстановка България "трябва да има много стабилно правителство".