Гласувахме България да въведе такса от 20 лв. на MWh за транзит на руски газ.  Христо, Атанасов, Асен, Киро и аз бяхме. Никой не каза нито думa тогава. Учудвам се на това двуличие на колегите! Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента относно Балкански поток, , предаде репортер на "Фокус".

По думите му България притежава 100% от акциите на тръбите, пренасящи природния газ. 

"Към днешна дата има чиста печалба от над 1,3 млрд. лева. Няма такъв бизнес, нещо направено у нас, което да носи такъв огромен принос в пари на българите, геостратегически, виждате как наказваме и Австрия, и Унгария, когато поискаме", посочи той.

Лидерът на ГЕРБ предложи дори тръбите на "Балканси поток" да бъдат приватизирани. Според него това обаче би било национално предателство. 

"Ако колегите смятат, че трябва да предадем интересите си на Гърция, може още днес да внесат решение да спрем "Балкански поток" или ако искат, да го пуснат на приватизацията, да видят какви пари ще вземат за него. Предлагам или да го спрем, или да го продадем. За мен това ще е национално предателство, но щом ще работим за интересите на други държави, то да е ясно, че работим за интересите на други държави", уточни той.

Борисов бе категоричен, че от Солун през Петрич влизат между 8 и 10 млн. кубични метра руски газ. Той каза, че в българските тръби имало само руска молекула. 

"Предложихме към точката за "Балкански поток" да прибавим и "Лукойл", за да могат да видят българите, че от едното милиарди печелят, а от другото левчетата от вашите джобове, от дизел и бензин, милиарди са изтекли към Швейцария", каза още той.