С Кирил Петков решихме, че няма смисъл два закона да се бият в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това пак да не си говорим три дни. Затова оттеглихме и двата проектозакона - този на ПП-ДБ, и този на ГЕРБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента относно темата за прекратяване на дерогацията на "Лукойл", предаде репортер на "Фокус"

"Това, което сега внасяме, казва "Руският петрол се спира 1 март, но от 1 януари се спира износът на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол. Законопроектът е както за руски петрол, така и за нефтопродукти", обясни Делян Добрев

Радослав Рибарски обяви, че се увеличават значително санкциите, ако се установи, че дерогацията бива нарушавана: "В този законопроект, който в момента ще се внесе, увеличават се санкциите, ако се открие, че се заобикаля дерогацията и условията по дерогацията - 20 млн. или 50 млн. при повторно нарушение. Реално се спира износът на горива, нефтопродукти, добити от руски нефт". 

Според Борисов не е нужно заради тези два месеца да се внася такова огромно напрежение на пазара.

"Направихме един междинен вариант, така че от една страна, че безпокойството на колегите, че може да се случи нещо за тези два месеца с цените на горивата, да отпадне тази опасност и в същото време, колкото се може по-бързо тази дерогация да свърши. За това подготвихме един текст, който удовлетворява и двете страни", каза той. 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че той ще бъде внесен утре в парламента и уточни, че това е вариант, който обобщава двата законопроекта.