Народното събрание успя да излъчи структура на част от постоянните парламентарни комисии. Това обаче не се случи без поредица от обвинения от т.нар. "опозиционни партии" в лицето на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", които напуснаха пленарната зала преди гласуването на председателските постове на комисиите и заявиха, че няма да участват в решенията. 

Така ГЕРБ-СДС оглавят председателските места на 14 парламентарни комисии, ПП-ДБ взимат 3, а ДПС - 5. 

Припомняме, че председателското място на комисията правни въпроси е на ротационен прицип. В момента тя бива оглавявана от Стою Стоев от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България", а след това ГЕРБ-СДС трябва да излъчи председател. 

Сред посочените за председатели най-ключови са назначенията на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за председател на комисията по външна политика и на Кирил Петков - на комисията по въпросите на Европейския съюз. 

Три от комисиите обаче останаха без председатели. Това са комисията на прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество, комисията по политиктие на българите извън страната и комисията по туризъм.

Структурата на парламентарните комисии: 

Комисията по бюджет и финанси е с председател Йордан Цонев, а за заместник-председатели бяха избрани Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

Комисията по конституционни въпроси е с председател Радомир Чолаков, а за заместник-председатели бяха избрани Надежда Йорданова и Гюнер Ахмед. 

Комисията по правни въпроси продължава да се оглавява от Стою Стоев, а за заместник-председатели бяха избрани Ана Александрова и Ертен Анисова.

Комисията по икономическа политика и иновации е с председател Хамид Хамид, а за заместник-преседатели бяха избрани Александър Иванов и Владислав Панев.

Комисията по енергетика е с председател Делян Добрев, а за заместник-председаетли бяха избрани Рамадан Аталай и Радослав Рибраски.

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоупрвление е с председател Николай Нанков, а за заместник-председатели бяха избрани Тенер Али и Йордано Иванов. 

Комисията по външна политика е с председател Бойко Борисов, а за заместник-председатели бяха избрани Екатерина Захариева, Даниел Лорер и Фелиз Хюсменова. 

Комисията по въпросите на Европейския съюз е с председател Кирил Петков, а за заместник-председатели бяха избрани Деница Сименонова, Деница Николова и Цветан Енчев.

Комисията по отбрана е с председател Христо Гаджева, за заместник-председатели бяха избрани Калоян Икономов и Дежйхан Ибрямов. 

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е с председател Десислава Атанасова, а за заместник-председатели бяха избрани  Маноил Манев, Людмила Илиева и Ахмед Ахмедов.

Комисията по земеделието, горите и храните е с председател Десислава Танева, а за заместник-председатели бяха избрани Ализан Яхова и Росен Костурков.

Комисията по труда, демографската и социалната политика е с председател Деница Сачева, а заместник-председатели бяха избрани Искрен Арабаджиев и Севим Али. 

Комисията по образованието и науката е с председател Красимир Вълчев, а за заместник-председатели бяха избрани Елисавета Белобрадова и Дженал Топалова-Яшар.

Комисия по по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта е с председател Небие Кабак, а за заместник-председатели бяха избрани Красен Кралев и Петър Кулински. 

Комисията по здравеопазването е с председател  Костадин Ангелов, а за заместник-председатели бяха избрани Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Алкесандър Симидчиев. 

Комисията по околната среда и водите е с председател Станислав Атанасов, а за заместник-председатели бяха избрани Младен Шишков и Татяна Султанова. 

Комисията по транспорт и съобщения е с председател Хатил Летифов, а за заместник-председатели бяха избрани Андрей Рунчев и Настимир Ананиев. 

Комисията по електронно управление и информационни технологии е с председател Божидар Божанов, а за заместник-председатели бяха избрани Павел Христов и Павлин Кръстев. 

Комисията култура и медиите е с председател Вежди Рашидов, а за заместник-председатели бяха избрани Стоян Михалев и Хатме Рамадан. 

Комисията на прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество е остана без председатели, за заместник-председатели бяха избрани Илиана Жекова, Калина Константинова и Мюмюн Мюмюн.

Комисията по правата на човека, вероизповеданията и правата на гражданите е с председател Евгения Алексова, а за заместник-председатели бяха избрани Васил Стефанов и Хайри Садъков.

Комисията по политиктие на българите извън страната също е без председател, а за заместник-председатели бяха избрани Илтер Садъков, Антоанета Цонева и Ихсан Хаккъ. 

Комисията по превенция и противодействие на корупцията е с председател Рая Назарян, а за заместник-председатели бяха избрани Сезгин Мехмед и Михал Камбарев.

Комисията по туризъм е без председател, а за заместник-председатели бяха избрани Любен Дилов, Любен Иванов и Хатидже Георгиева. 

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения е с председател Даниел Митов.