За съжаление с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев, много по - важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн и изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в "Козлодуй", иначе ние ще станем само един клиент, както в много други сфери. Затова и ще излезем като основни производители на пазара на ток като клиенти. Това заяви на брифинг пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От думите на Теменужка Петкова стана ясно, че нито един експерт на Министерство на енергетиката на практика не е участвал в преговорния процес по реформа номер 10 на Плана за възстановяване, свързана с декарбонизацията на енергийния сектор в България. 

"Няма изготвен нито един анализ, нито едно изразено становище, свързано с това, до какво би довело поемането на подобен ангажимент. Еднолично това решение, преговорите с европейската комисия и поемането на ангажименти е станало от зам. - министър председателя по еврофондовете и министър на финансите по това време г-н Асен Василев.", обясни тя.

"Този ангажимент, който е изключително вреден и бих казала опасен, застрашаващ националната сигурност на страната, стана ясно, че е поет от г- н Асен Василев", заключи Петкова.

По думите на Борисов те толкова светкавично са искали да заграбят енергетиката на България, че дори са искали паспортите на ръководителите на "Булгаргаз", на възлови лица. Взимали са им данните. Защо? Явно да ги манипулират след това.

"Свържете се със синдикатите. Това е момента синдикатите ясно да изразят позицията си и да подкрепят това решение до края на седмицата за затваряне на плана за възстановяване. Това е последният шанс да се спаси над 4% от БВП на страната. Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос. Няма държавата да купува ток, за да ги дарява за тях. Сега е момента. Едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и компенсираш. ", каза лидерът на ГЕРБ.

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон е Асен Василев", заяви Борисов.



"Те искат да се скрият зад акад. Денков като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат с физиономиите си и да кажат "ние искаме да поемем отговорността". Кирил Петков само ги е парафирал, Асен Василев е договарял всичко", каза още Борисов.