ГЕРБ ще бойкотира заседанието на 48-ото Народно събрание, ако посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова присъства. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов на кратък брифинг в своя Facebook профил. 

“Няма да влезем на заседание на Народното събрание, ако г-жа Митрофанова дойде. Надявам се тя да направи този жест и да не проваля първото заседание на парламента", каза Борисов.  

Той добави, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която ще бъде оглавявана отново от Десислава Атанасова, трябва с необходимите по закон средства да направи заедно с другите политически партии така, че руският посланик да не е на първото заседание на парламента. 

"Путин и компания продължават да си играят с живота, здравето и целия поминък на държави в нашия регион“, коментира Борисов. 

Десислава Атанасова също потвърди позицията на партията по повод присъствието на посланика на Руската федерация у нас. "Митрофанова е нежелана на първото заседание на 48-то народно събрание", заяви и тя. 

Вчера от ГЕРБ обявиха в официална позиция, че са против присъствието на руския посланик на първото заседание на 48-то Народно събрание. Към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на новия парламент, съобщиха за БТА от пресцентъра на институцията. 

Политическите сили, представени в 48-ото Народно събрание, обсъдиха на неформална среща вчера детайли около старта на новия парламент. От "Демократична България" са поискали посланикът на Руската федерация у нас да не бъде поканен на откриването на парламента, срещу което са възразили от "Възраждане".

В началото на седмицата президентът Румен Радев подписа указ за свикване на първото заседание на 48-ото Народно събрание на 19 октомври 2022 г. от 9.00 часа.