Какво излиза сега? На практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, да получават Денков. Не искат ГЕРБ победава,  да получават експерти. Не искат ГЕРБ да побеждават, а да отнасят пасивите. Това заяви Бойко Борисов в началото на консултациите с държавния глава Румен Радев за възможностите за съставяне на правителство, предаде репортер на "Фокус".

"Изведнъж с 68 депутата от 240, в такива мнозинства, в такова антагонистично говорене, аз не виждам как нещо може да се случи освен в първия мандата. Няма как да се случи във втория, няма как да се случи в третия. Нито е логично, нито е правилно, нито има как да го обясним на нашите избиратели", каза още той. 

Борисов подчерта и проблемите на настоящата избирателна активност.  

"Ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. Това усещане за пренасищане, за състезание между партиите вече стига своя връх. Да, водим с над 11% пред прекия съперник. Проблемът е, че тази избирателна система взима от големите партии депутати и ги прехвърля на по-малките", заяви Борисов. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС подчерта, че поведението на политическите сили тласка страната към нови избори. 

"В момента всички партии се държат все едно предстоят избори, а не как да се състави правителство. Предпредпоследните с предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движат мандатите", подчерта той.

От своя страна държавният глава заяви: "Един от основните въпроси след провелия се предсрочен парламентарен вот е защо българите масово не излязоха да гласуват. Резултатът на първа политическа сила ви натовари с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство".

Като най-важна тема Радев открои хода на преговорите с другите парламентарно представени партии и тяхната оценка на възможностите за съставяне на устойчиво правителство, както и неговите основни приоритети на фона на нелеката политическа обстановка.