Този меморандум е всичко друго, но не и принцип. Кирил Петков ми предлага да си разделим държавата на две. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента относно предложението на ПП-ДБ за подписване на меморандум за управление или избори 2 в 1 през юни, предаде репортер на "Фокус".

"Това е много щедро предложение на Кирил Петков - да си разделим държавата на 2. Да ме виждате унижен? Да ме виждате в шок? Те в София са в шок като гледат Васил Терзиев на Мюнхенската конференция. От този меморандум това е всичко друго, но не и принцип. Да си разделим държавата на две, да загърбим парламентаризма и да си разделим за следващите 2 години всичко 50 на 50 и в същото време целият Министерски съвет да остане техен", каза Борисов.

"Аз от името на ГЕРБ мога да кажа, че това не само е неприемливо, а и е незряло", добави Бойко Борисов.

"За мен от първите 10 реда от това, което са записали, изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция. Не съм получил никакъв меморандум. Един такъв документ трябва да се погледне правно как стои. Не сме получили никакъв документ. Аз не съм го чел, защото го нямам. Не знам каква е тази незряла политическа партия. Подобен подход използвам най-дипломатичните думи - незрялост. Мария Габриел прочете първите няколко изречения по телефона, спрях я, защото нататък не ме интересува. Говорите за някакъв изпратен документ във време, когато се сменят усилено регулаторите", коментира още той.

Той обвини ПП-ДБ, че не са съгласували с ГЕРБ-СДС смени в Агенцията за държавен финансов контрол, а след това попита "В кой меморандум е записано ДНСК, БАБХ, смяната митниците е направена? Разбрахме вчера. От една и съща партия, еднолично, в разрез на всичко, което вие цитирате в този меморандум". 

Борисов каза още, че единственото, за което първите две политически сили са се споразумели до момента, е Денков и Габриел да направят собствен анализ на министрите, а след това да предложат на партийните лидери как да се процедира за ротацията.