На брифинг на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има два варианта за номинация за премиер на ГЕРБ-СДС - той или неутрален кандидат, предава репортер на Агенция "Фокус". Борисов добави, че не вижда конкуренция срещу себе си.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че на България е необходимо съставянето на правителство по най-бързия начин като това ще допринесе и за присъединяването ни към Шенген.

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме, мисля че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма. Само че такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност в момента", обясни Борисов.

Той представи и втори вариант, който е предложение за премиер, който да мине и да има разговор.

"Колегите ще си заминат в еврозоната, в Шенген, нас ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер срещу бежанците. Това преди години беше първата идея, срещу която така съм тропал по масата, че не можете да си представите", изтъкна бившия премиер Борисов.

Според него решението зависи от това дали намерят съгласие с другите партии по приоритетни политики, включително и с "Продължаваме промяната".

"Две години безвремие, експерименти, тотален удар върху професионализма в МВР, само политически назначения и чистки, довеждат до този резултат. И аз, понеже разбрах от колеги, че някои партии щели да внасят декларация в Народното събрание да прилагаме контрамерки срещу Нидерландия, ГЕРБ няма да подкрепи това. Защото трябва по най-бързия начин, за да не завличаме и Румъния, да направим правителство, за 20-30 дни - и да гарнитраме сигурността на границата и да вървим в пакет с трите държави", каза той.

Борисов заяви, че Румъния не ни е виновна. По думите му твърдението на нидерландския премиер е абсолютна истина, в момента границата ни е разграден двор, каза още лидерът на ГЕРБ. Той обясни, че това е един от най-големите донори в ЕС и било нормално да искат "ред, законност и справедливост и да се пази добре границата". В Австрия пък имало 75 хил. мигранти. Канцлерът казва - откъде дойдоха? А знаете, че те като отидат в центровете там, казват откъде са минали, каза още той.