Политическата ситуация, породена от огласяването на записи от заседание на "Продължаваме промяната", ще бъде обсъдена днес от Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ. Въпросните записи пораждат напрежение сред актива на партията на фона на заявеното намерение за съвместно управление с втория мандат за кабинет. В предстоящото заседание ще участва и Мария Габриел, която, според договореното досега с ПП-ДБ трябва да бъде вицепремиер в първите 9 месеца на кабинет с втория мандат, след което да поеме премиерския пост от академик Николай Денков. Габриел отказа да коментира записите, в които се чуват и изказвания по неин адрес и каза, че ще обяви своята позиция на заседанието на ГЕРБ. 

От “Продължаваме промяната" изключиха възможност за промяна в постигнатата досега договореност. Ето какво заяви Лена Бориславова пред БНР: “Няма как да стане, защото ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап".

Бориславова не вижда основание от ГЕРБ да са изненадани от чутото в записа от заседанието на националния съвет на партията, разпространен от депутата Радостин Василев.

"Едва ли колегите от ГЕРБ са очаквали, че на наше заседание, вътрешно, което е шок за цялата му парламентарна група във връзка с решението за формулировката, под която ще сме заедно с ГЕРБ в това управление, че на това заседание те ще чуят много голяма еуфория и радост от предложения ротационен принцип".

В нов разговор с ГЕРБ може да се влезе само, ако целите на правителството са се променили, уточни Бориславова.