"Излязохме с много ясна програма за първите 100 дни на бъдещето управление на страната. Първото, което трябва да направим в парламента е да наложим таван на цените на газа." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" във Варна Борислав Гуцанов в предаването "Твоят ден" по Nova News.

"Нормалните отношения с Русия трябва да бъдат възстановени, защото в момента те са в много сложна фаза. Не може просто така да казваш, че има 70 руски шпиони, без да даваш каквито и да е доказателства. Едно е реципрочността на дипломатическите отношения, друго е да обвиняваш в шпионаж", отбеляза той.

Гуцанов посочи, че трябва да бъдат възстановени и разговорите с "Газпром", тъй като не можеш да стигнеш до най-добра цена за България при сигурни доставки като изключиш основния си доставчик. "Трябва да се водят преговори с всички - без изключения", подчерта социалистът.

Борислав Гуцанов заяви, че в Турция газа за месец август е с 931% по-евтин, като е подобно положението в Сърбия и Гърция и посочи причината: "Защото те водят нормални отношения с руската страна."

Кандидатът за народен представител от левица подчерта, че диверсификация трябва да има, но тя не е да се замени руска газ с американска. Той посочи участието на българската страна в терминала в Александруполис като добро решение, но трябва да се направи и следващата стъпка - вместо да се чудим дали ще има свободно място или свободен кораб, да закупим кораб, който да осъществява доставките на втечнен газ.

Борислав Гуцанов посочи и друг енергоизточник - газ хидрати. "Това е нещо, което вече се разработва в Япония, в Китай, в Австралия. Черно море е едно от най-богатите. Големият въпрос е защо ГЕРБ не са го разработили, а са отказали на Германия. Защото тогава ние можем сами да си задоволим нуждите за газ и дори да изнасяме", обясни той.

"В момента имаме печалба от АЕЦ "Козлодуй" 1.5 млрд. лв. за 6 месеца. А ако АЕЦ "Белене" беше построена? А не да закриваме през тези 30 години 4 блока в Козлодуй, вместо да открием нови два в Белене. Тогава България щеше да бъде друга страна и по друг начин щяхме да водим сега разговорите за енергетика", коментира още Гуцанов.