Мястото на БСП винаги е било ключово, не само в 49-ото НС. Безспорно ние сме най-мъдрата партия. Ние предупреждавахме за тази коалиция, която се очертаваше още преди 2 месеца и половина, между ГЕРБ и ПП-ДБ. За жалост се оказахме верните пророци. Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител Борислав Гуцанов в ефира на БНТ, съобщава партийният пресцентър.

"Това няма да доведе до нищо добро за държавата. Аз не знам за последните 30 години да е имало по-голямо предателство и лицемерие от това, което се случи последните няколко дни, от тази коалиция. Ние ще гласуваме против този кабинет в пленарната зала", категоричен е депутатът.

В сутрешният блок на националната телевизия той обясни, че ПП са се родили под юмрука на президента. "Партия, която трябваше да премахне този модел на управление дълбоко внедрен от ГЕРБ повече от 10 години. В един момент от "мутри вън" стана "мутри вътре". Това беше огромна надежда на хората, която просто ей, така замина", каза Гуцанов.

Той попита и каква е промяната, която са донесли. "Знаете БСП колко години се бори срещу ГЕРБ и продължаваме да водим тази битка. Мафия свързана с държавно управление, кражби и в един момент идва една партия, създадена точно това да премахне, а тя се оказа на същото ниво дори и по-лошо", поясни народният представител.

Гуцанов обясни защо социалистите не са подкрепили първия мандат. "Ние винаги водим разговори с всяка политическа партия и смятаме, че това трябва да е така. Но никога от нас не се е отронила дума за коалиция с ГЕРБ. Това беше решението на нашият конгрес.", категоричен беше той.

И очерта част от приоритетите на БСП. "Бюджетът на държавата, ПВУ. Ние сме една от държавите в Европа, която не сме усвоили и минимална част от Планът, а тук говорим за милиарди" каза Гуцанов и подчерта, че социалистите са против даването на оръжие за Украйна.

"Да се съюзиш с една партия, която безспорно е нарушавала не един път или два пъти законите на държавата. Последната една година от управлението на ГЕРБ 7,8 млрд. се дадоха без търг, без конкурс по ин хаус. И тръгваш да помагаш на тази политическа партия. Е това какво е?, попита Гуцанов.

По думите му двете партии, които сега искат да направят правителство мислят по еднакъв начин. " С дефицит от 3 % дефицит, как ще осигуриш пенсиите, социалните придобивки, това е абсурдно, което го искат тези две партии. Това означава хората да се чудят как да свържат двата края. И без това инфлацията е брутална", каза с притеснение Гуцанов.

Той припомни и как през 2017г. Борисов е предлагал "всичко" на БСП. "Включително г-жа Нинова да бъде председател на Народното събрание, само да престанем с тази борба срещу мафиотската структура на ГЕРБ и да влезем в общо управление с тях. Отказахме", подчерта социалистът.

Гуцанов призова главният прокурор, да премине от думи към действия. "Даваме примери с газа. По времето на Кирил Петков и Асен Василев бяхме стигнали летния сезон 901% по-скъпа газ, отколкото съседна Турция. Прокуратурата да види какво става с тези доставки на газ", допълни Борислав Гуцанов.