"БСП през последните 7 месеца се доказа като най-мъдрата партия и няма някой, отляво или отдясно, който да не признава, че БСП даваше стабилност и сигурност в коалицията. Успяхме за 7 месеца да направим такива постижения, каквито за 4-годишен мандат никой не успяваше да направи в областта на социалната политика." Това заяви организационният секретар и председател на Националния предизборен щаб на БСП Борислав Гуцанов в "Денят започва" по БНТ, съобщиха от БСП.

Той посочи като постижения детските градини и ясли, които не са били безплатни от 1990 г., подпомагането на младите семейства с 50 лв. за едно дете и 100 лв. за две деца на месец, както и увеличението на пенсиите.

"Забелязвам, че в последните дни започна едно приписване на заслуги, но нека да припомним чий беше социалният министър и кой внесе всичките тези искания в парламента", отбеляза социалистът.

"Считам, че в момента служебният кабинет преминава едни разумни граници, защото има много строги виждания по Конституция за един служебен кабинет - той трябва да осигури провеждането на едни честни и почтени избори", коментира Гуцанов, посочвайки, че въпроси като влизане в Еврозоната и огромния брой уволнения, които се правят, не са ролята на един служебен кабинет.

"Благодарение на средствата от АЕЦ "Козлодуй" успявахме да компенсираме сметките и по предложение на БСП замразихме цената на тока, благодарение на което всяко българско семейство успя да си плати сметките през тежката зима. Промените, които служебното правителство сега прави в атомната електроцентрала будят съмнение", подчерта Борислав Гуцанов.

Той припомни, че позиция на БСП още от април е България да осигури газ на най-изгодни цени и по най-сигурните дългосрочни договори, което не изключва "Газпром", а напротив - трябва да се водят разговори и с тях. "В крайна сметка, трябва да осигурим да има топло през зимата, защото тя чука на вратата. Иначе кой ще обясни на хората защо нямат топлина в домовете си и кой ще обясни на тези 28 хиляди български фирми, които ползват газ, че не могат да работят?", попита социалистът.

Гуцанов изрази надежда, че прокуратурата най-накрая ще се захване с темата защо по времето на ГЕРБ не се е направило разширението на Чирен и защо се е пропуснала възможността за газохранилището Галата край Варна с възможност за капацитет от над 1 млрд. "Ако се разшири Чирен и газохранилището край Галата, което беше затопено също при управлението на ГЕРБ, ние ще имаме запаси за близо 1 година", обясни той.

Според Борислав Гуцанов България трябва да започне да разработва и модерни технологии като газ хидрати, на които Черно море е изключително богато. "Когато БСП влезе в управлението, ние ще искаме да има и подобен тип иновации", заяви Гуцанов.