Това, което може да спъне Доналд Тръмп са много тежки гафове и провали в собствената му кампания по-нататък, лош, неподходящ избор на кандидат за вицепрезидент на предстоящата конференция на Републиканската партия през лятото. Това са жалони, които ако бъдат преодолени обаче успешно, трудно може да се очаква успех на действащия президент Джо Байдън на изборите през ноември. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

"Изборът на кандидат за вицепрезидент винаги е една сложна симбиоза между преобладаващото настроение в партията, и в по-малка степен личните предпочитания на водещия кандидат, на кандидата за президент. В случая разбира се, Доналд Тръмп ще се опита най-вероятно да доминира в този процес. Обичайно кандидатурата за вицепрезидент се подбира не като избираш най-близкият до себе си съмишленик, а онзи друг представител на партията или извън нея, който се ползва с подкрепа в кръгове и среди, в които твоята подкрепа е по-малка. Тоест, използва като инструмент за конструиране на вътрешно-партийни коалиции, за обединяване, мобилизация на партията и т.н. Така че предстои да видим.

Тук се говори много, особено по линия на руската пропаганда, особено по линия на това интервю на бившия телевизионен водещ Тъкър Карлсън с руския диктатор Путин, че едва ли не това било предмостие към такава вицепрезидентска кандидатура. Разбира се, че и такава хипотеза има, но тя е твърде малко вероятна. Защото Доналд Тръмп обяви, включително и публично един много решаващ критерий за подбора, и той е персонален, от гледна точка на персоналните компетентности.

Че според него този, който ще се включи в кандидат-президентската двойка, трябва да има всички качества и подготовка да изпълнява хипотетично функциите на президент. Тук Карлсън е много далеч, той няма дори завършено висше образование, да не говорим за друго. Така че очевидно ще се търси човек, личност със сериозен политически опит, със сериозна подготовка и култура, и без да казвам, че това са потенциалните заподозрени, но фигури от ранга на Кари Лейк са един събирателен образ на хора, които имат ясни консервативни ценности. Заедно с това сериозен опит в държавното управление.", обясни Борислав Цеков.