Убедителната победа на ГЕРБ показва, че партиите на промяната претърпяха огромен провал. Това коментира за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Борислав Цеков, доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при БАН и предедател на Института за модерна политика.

"Ние видяхме през последните година и повече провала на три експеримента, които бяха заченати с олигархична закваска и с участието на президентската институция. Първият експеримент бих го нарекъл улично-нарцистичния. Той се представляваше политически от вече отишлата в небитието формация "Изправи се! Мутри вън“ около Мая Манолова и т.нар. "Отровно трио“. Вторият експеримент, който се разгърна и също отиде в политическото битие, бих го нарекъл чалга-патриотарския – това е формацията на Слави Трифонов, която както още миналото лято се изразявах в медиите, ще танцува само едно лято. Днес вече това е реалност, те се появиха на хоризонта, провалиха се и изчезнаха от политическата сцена на практика. И третият експеримент, който тръгва по същата траектория надолу, е т.нар. инфантилно-хунвейбински експеримент, олицетворяван от "Продължаваме промяната“, които тръгват по пътя на партията на Слави Трифонов, т.е. едни избори, на които се появиха и спечелиха, сега дойдоха втори избори, в които загубиха, на следващи избори най-вероятно те ще имат още по-слаби резултати, дори ще се борят за оцеляване, след което също ще отидат в политическото небитие", коментира Цеков.

Той коментира още, че имаме убедителен вот на българските граждани в подкрепа на системните партии – ГЕРБ, ДПС. "Тук, освен успеха на ГЕРБ и ДПС, трябва да посочим на практика оцеляването на другите две системни формации – БСП и "Демократична България“. Разбира се, за БСП резултатът е плачевен от гледна точка на миналото на тази формация, но той е съвсем логичен с оглед на нейния кадрови състав и на политиката, която води през последните години".