Случи се това, за което немалко експерти и гражданското общество  предупреждаваха дълго, че този метод на гласуване с машини е обречен тъкмо по такива причини - несигурност, възможности за злоупотреби и манипулация. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" доц. Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика. "Това е резултат от самото въвеждане на задължителното гласуване с машини в секциите с над 300 избиратели. Но тогава, на едни дълги среднощни заседания на комисията, ръководена от Ива Митева и ИТН, това машинно гласуване беше възприето, и сега ние трябва, като общество и държава, да откриваме топлата вода. Онова, което извървяха други държави в Европа, ние не се поучихме от него и ще вървим по същия път - отмяна на машинното гласуване", каза Цеков.

Според него сега, най-вероятно ще бъде оставена възможността да се гласува с машини по избор, но то няма да се нарича машинно гласуване, тъй като резултатът от изборите ще се определя с ръчно броене на контролните разписки. "Случи се това, което още миналата година казвах, че след известно време ще направим това, което и другите държавни в Европа направиха – ще го отменим", добави Цеков.

"Но когато инженер бай Ганьо реши, че знае повече от най-могъщите държави в областта на технологиите и софтуера, се случва това - обществото плаща скъпо и прескъпо. Защото тези машини струват десетки милиони левове и ще продължават да струват с всеки избор", каза Цеков.

"Това, че тук има хора, които истерично се съпротивляват и ни карат да гласуваме като във Венесуела и Бангладеш, създава много подозрения", смята още Борислав Цеков. Според него, истерията, че няма друг по-важен въпрос в държавата от машинното гласуване, хвърля още по-големи подозрения върху тях и самопризнанията, които са направили от БСП за кодовете срина окончателно доверието на обществото в машините. Сега всеки разумен човек би трябвало да разбере, че това е огромна възможност за манипулация от недобросъвестни хора. "А какво по-недобросъвестно от рецидивисти в нарушаването на Конституцията, каквито са част от лидерите на тази формация "Продължаваме промяната", каза Борислав Цеков. 

Според него, това е дъното на безобразието. Това са хора, които очевидно нямат никакво уважение нито към Закона, нито към Конституцията, нито към правовия ред.

Порокът на този начин на гласуване е в две посоки, посочи Борислав Цеков.  Първата е, че целият процес е изваден от възможността за реален граждански контрол. И втората е, че изборите бяха поверени в ръцете на частна фирма и ангажирани от нея частни лица, които поддържат машините и софтуера, без държавата, в лицето на ЦИК да има каквито и да са механизми за контрол върху тази частна фирма.

"Ние сме държава с приватизирани избори, което вече ни сродява наистина с третия свят", добави Борислав Цеков.

Цоня СЪБЧЕВА