Истината е, че победата на ГЕРБ е категорична и не се измерва само с тези 2,5%, с които води пред ПП-ДБ. ГЕРБ разгроми цялата политическа тенденция, която олицетворяват "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Това написа във Facebook Борислав Цеков, юрист, доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при БАН, университетски преподавател и председател на Института за модерна политика.

Ето пълния текст на публикацията му:

"Истината е, че победата на ГЕРБ е категорична и не се измерва само с тези 2,5%, с които води пред ППДБ. ГЕРБ разгроми цялата политическа тенденция, която олицетворяват "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това е така, защото:

На предните избори, проведени на 2 октомври 2022 г., сумарният резултат на явилите се поотделно ПП и ДБ беше значително по-голям от този на ГЕРБ, които спечелиха вота. Съдете сами: ПП+ДБ имаха общо 692 627 гласа и 73 депутати, докато ГЕРБ - 634 627 гласа и 67 депутати. Тоест, ПП и ДБ сумарно имаха 58 000 гласа повече и 6 депутати повече от ГЕРБ.

На тези избори обаче ГЕРБ получава повече гласове и ще има повече депутати от ППДБ. Точно какви ще са числата ще разберем съвсем скоро. Но вече е ясно, че двете формации ПП и ДБ претьрпяха очаквания от мнозина от нас срив и са категорично победени от ГЕРБ.

Всичко това прави идеите как те, ППДБ, можело/трябвало да съставят правителство напълно несъстоятелни. Това би било брутална подмяна на вота на българските граждани."