Би било добре народните представители да спазват Конституцията и по-малко да мислят какво да пипат в нея. Липсва политически и експертен капацитет, дори само да се разсъждава по конституционната материя пълноценно. Тук трябват много сериозни познания и държавнически опит, каквито много от народните представители нямат. Нито един проблем в България не може да бъде решен с промени в Основния закон. Това каза преподавателят по конституционно право Борислав Цеков пред NOVA.

"Оттеглянето на Христо Иванов слага в персонален план края на тази погрешно наречена съдебна реформа. Надявам се този личен акт, който е признание за провала, който претърпя той, неговата партия и коалицията към която принадлежи, да сложат край на тази фалшива съдебна реформа“, каза още Цеков.

Цеков е на мнение, че за изминалите четири години формулата на протеста е изхабена и липсва такава енергия. Той е на мнение, че ако се появи такава, то тя ще идва от други обществени среди – "радикални и искащи да извадят България от дневния ред на Европа". Конституционалистът смята, че ако ПП-ДБ и техните кръгове могат да направят протест, това е "политическо късогледство". "Те се провалиха и получиха оценката си на изборите", допълни той.

Цеков посочи, че "опит да се торпилира парламентарната система, в името на някаква идея за силна ръка около президента, президентска република, ще имат изключително тежки последици за демокрацията и за всеки гражданин, защото ще съсипят държавата".